Skip Navigation LinksInspired-by-Paper-I---II0521-7373

 

Kağıttan Esintiler I - II

Tarih: 

I. Sergi: 30 Kasım / 28 Aralık 2018 
II.Sergi: 4 -15 Şubat 2019

Yer:

I. Sergi: Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı / G. Mağusa
II.Sergi: Atatürk Kültür Merkezi / Lefkoşa

Küratör: Zehra Şonya

Sanatçılar :

Alexandra Deutsch / Almanya  Anita Bel / İngiltere, Anna Bludau – Hary / Almanya, Canan Topaloğlu / Türkiye,  Carolina Lerrea / Şile, Christian Gut / İsviçre,  Dagmar Reiche /Almanya,  Elena Osterwalder / ABD  Elizabeth Mackie / ABD, Else van  Baarle / Hollanda, Emel Samioğlu / Kıbrıs, Florence Pinson-Ynden / Çin, Gail Stiffe / Avusturalya, Gerda Ritzmann / İsviçre, Haans Christian Viering / Almanya, Helene  Tschacher / Almanya, Ina  Fekken / Netherland, İnci Kansu / Kıbrıs, Inez Fritschy / Almanya, Irene Rammensse / Almanya, İrina Patt / Fillandiya, İsmet Tatar / Kıbrıs, Julie McLaughlin / ABD,  Jytte Rasmussen / Danimarka, Lesley Hass / ABD, Magda Sobon / Polanya, Marie-Claire Meier /İsviçre, Marie-Jose Gustave / Kanada, May-Lucy Süess / İsviçre, Michelle Samour / ABD, Miroslawa Truchta-Nowicka / Polonya, Nobuko Murakami / Fransa, Pat Hodson / İngiltere, Reante Martinsdorf – Henrici / Almanya, Renate Habinger / Avusturya,  Simge Uygur /Kıbrıs, Susanne  Holzinger / Almanya, Susanne  Zehnder / Avustursalya, Sybille Berger-Jenisch / Almanya, Waltraud Zinsser/ Almanya.

Sergi Metni

1986 yılında kurulan Uluslararası Kağıt Sanatçıları Derneği'nin (IAPMA), 30. yılı sebebiyle 2016 yılının Nisan ayında başlayan "Kağıttan Esintiler" temalı gezici sergi, Avusturya, Bulgaristan, Finlandiya, Almanya, İsrail, Polonya ve İsveç gibi ülkelerin ardından Kıbrıs'ta da sanatseverlerle buluştu. Kıbrıs Kağıt Sanatçıları Derneği (KKSD) Onursal Başkanı İnci Kansu girişimi ile DAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi'nin DAÜ Rektörlüğü adına yürüttüğü proje, iki seneyi aşan süreç içerisinde Kıbrıs'sa gelebildi.  IAPMA 'nın oluşturduğu sergiye yine IAMPA üyesi olan ve Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan 4 sanatçı daha katılarak eser ve katılımcı sanatçı sayısı artırılmıştır.

Özünde kağıt sanatının gelişimi için çalışan dernekler, malzemesi atık kağıt ve doğal lifleri dönüşüme uğrattıkları materyallere sanatsal imgelerin ve içeriklerin eklenmesiyle yaratım sürecini sonlandırmaktadırlar. Bu açıdan bakıldığında çevreci, doğa ile barışık ve geri dönüşüm gibi günümüzde öne çıkan ve kaybedilen değerlerin yeniden kazanılması, diğer yandan uygulanılan teknik süreçler açısından da doğa ile yitirilen bağların yeniden kurulması açısından da kağıt sanatının büyük işlevlere sahip olduğunu söylemek mümkün gözükmektedir. Her sanatçının kendi malzemesini de yaptığı süreçte farklı uygulamalar ve teknikler kullanılmakta, bireysel deneyler ve sürpriz sonuçlar elde edebilecek değişimlere de açık bir yapı bulunmaktadır. Sergideki çeşitliliğin ve farklılığın nedenini bu özelliğe bağlamak mümkün gözükmektedir. Özünde tüm eserler kağıttan yapılmış olsa da içerik ve malzeme açısından da bir birlerinden farklılık göstermektedirler. Her türlü renk uygulamasını kabul edişi, iki boyutlu çalışmalara dışında üçüncü boyut uygulamalarına da olanak sağlaması,  sanatçının özgürlük alanını da genişletmekte,  farklılıkları artırmaktadır. 

Kıbrıs'ta iki ayrı şehirde ve mekanda kurgulanan sergi, mekânsal özellikler de gözetilerek yeniden farklı bir gözle ve bakış açısıyla sunulmaya çalışılmıştır.

Zehra Şonya 



Fotoğraflar

Sergi Kataloğu


Sergi Video

 


 



 


 







 


DAÜ Web Siteleri

Inspired-by-Paper-I---II0521-7373